úterý 9. března 2010

Oprava zavaděčů NTLDR a MBR

Oprava Windows XP NTLDR
Pokud při bootování systému Windows XP dostanete hlášení NTLDR (NT Loader) nebyl nalezen, znamená to, že zaváděcí program systému je poškozený nebo smazaný a je třeba ho nahradit kopií z instalačního disku.
Pokud na systémovém disku používáte souborový systém FAT32, řešení je jednoduché. Stačí nabootovat například z diskety systému Windows 98 a z instalačního média Windows XP nahrát soubory NTLDR a NTDETECT.EXE do koreňového adresáře C:.
V případě souborového systému NTFS musíte nabootovat z instalačního média a zvolit opravu systému, vybrat umístění instalace Windows XP a v případě potřeby zadat heslo administrátora. V príkazovém řádku potom zadejte:

COPY X:i386NTLDR C:
COPY
X:i386NTDETECT.COM C:


kde X: je označení vaší CD-ROM mechaniky. Teď už jen stačí vysunout instalační CD z CD-ROM mechaniky a zadat exit.

*************

Jak nainstalovat zavaděč Windows do MBR
Pro Windows 2000/XP: při startu PC vložit instalační cd Windows, zvolit opravu systému potéspustit konzoli a do příkazové řádky napsat příkaz fixmbrPokud se vám nedaří přihlásit do konzole - je mozné vypnout kontrolu hesla (settings - administrative tools - local security police - security options - Recovery console: Allow automatic administrative logon).

Pro Windows 95/98: nabootovat dos (třeba ze záchranné diskety windows, nebo instalačního CD) a obnovit příkazem fdisk /mbr. Pokud na disketě nebudete mít program fdisk, neleznete jej zpravidla v C:\windows\commands

Žádné komentáře:

Okomentovat