neděle 27. prosince 2009

1. Recenze Nokia N900 - představení

Nokia N900 se systémem Maemo... Nový? - Ne. Maemo Nokia použila již dříve ve svých tabletech, které však nedisponovali GSM funkcemi. Telefonování s Maemo je tedy nové. Tento operační systém (postavený na debianu) umožňuje pracovat s velkým množstvím aplikací. Telefon (dá-li se o N900 mluvit jako o telefonu - spíše se jedná o minipočítač s GSM funkcemi) disponuje dotykovým displayem a výsuvnou klávesnicí. Přístroj je osazen procesorem ARM Cortex - A8, až 1GB RAM (256 MB RAM, 768 MB virtuální paměť), 3D grafickým akcelerátorem OpenGL ES 2.0. a uživatelskou pamětí až 32GB - kterou lze rozšířit vložením microSD až 16GB. Pamatuji doby, kdy takto osazený desktop PC stál neskutečné peníze, nyní se přístroj lehce vejde do kapsy :o)
Předchozí Nokia tablety s Maemo využívali verze  OS2006, OS2007 a OS2008. Jak jsem již zmínila, OS Maemo5, který je v N900 použit je postaven na debianu, je zde tedy nespočet možností využití přístroje, hlavně pro skalní linuxáře a teprve s touto verzí přichází i GSM funkce.
N900 je určena pro použití v horizontální poloze, vertikální použití je určeno zatím výhradně pro funkci telefonování. Ovládání přístroje je vysoce návykové a intuitivní, za celých 10dní testování jsem neotevřela manuál. Na klávesnici se píše dobře - ač je pouze třířádková. Malou výhradou u klávesnice je umístění horní řady kláves, které je velice blízko displaye telefonu, tlačítka jsou tedy malinko hůře dostupná, podle mne by pár milimetrů navíc neškodilo.
3,5 palcový dotykový display překvapivě dobře reguje na ovládání jak prsty, tak stylusem. Stylus je součástí a je skryt v těle přístroje - narozdíl od Nokia N97 a N97mini. Nicméně přístroj je přispůsoben k ovládání prsty, stylus jsem osobně využila jen na zkoušku. Záleží však na každém, co mu bude lépe vyhovovat. Čtyři pracovní plochy mezi sebou plynule přecházejí, každou z nich je možno si přizpůsobit dle svých potřeb.


N900 je osazena 5megapixelovým fotoaparátem s optikou Carl Zeiss - automatickým ostřením a dvojitým bleskem LED (poměr stran snímku 4:3 a 16:9). Vestavěná kamera podporuje záznam širokoúhlého videa v rozlišení až 800 x 480 pixelů. Dále v základní výbavě přístroje nalezneme hudební a multimediální přehrávač. (tyto umožňují práci s obrázky, videosoubory, hudbou) FM vysílač. Přijímač FM je možno doinstalovat do přístroje dodatečně.
Rychlá data a přítomnost wifi předurčují telefon ke stálé komunikaci i díky
propojení se sítí Facebook, či již vestavěnou komunikací pomocí Skype či GoogleTalk. Možná je i doinstalace ICQ, MSN, Jabber a dalších.
Toliko pro dnešek o N900 - sice zatím jen zběžně. Na funkce N900 se blíže podíváme v dalších článcích.
PS: Již první den používání jsem telefon soukromě pojmenovala 3K = kapesní komunikační krabička.

Úplnou technickou specifikaci telefonu naleznete na stránkách Nokia.

Žádné komentáře:

Okomentovat