středa 30. prosince 2009

2. Recenze Nokia N900 - telefonování, komunikace

Jak jsem již zmínila, současná verze FW podporuje vertikální režim displaye pouze při telefonování. V této poloze máte k dispozici virtuální alfanumerickou klávesnici. V "hovorovém" režimu telefonu je také přístupné vyhledávání v telefonním seznamu. Vyhledávat v kontaktech můžeme scrolováním či postupným psaním jak na softwarové, tak i na hardwarové klávesnici. Bohužel, žádné další akce zatím ve vertikálním režimu nejsou možné, veškerá další práce s přístrojem je orientována do horizontální polohy. Doufejme, že Nokia vyslyší prosby uživatelů a ve vertikální poloze zpřístupní další funkce.
N900 v základu umožňuje komunikaci přes Skype, či GoogleTalk, jak konverzace, tak i internetové volání. Z volitelných aplikací je možno doistalovat i ICQ, MSN messenger, Jabber, AIM, Yahoo a další (některé jsou však ve stádiu vývoje a jejich funkčnost není ještě úplná - dochází k rozpadům spojení). Všechny výše zmíněné komunikační prostředky jsou integrovány také do statusu dostupnosti. Status lze přepínat z plochy (v horní části uprostřed).


Komunikovat v přes tyto kanály můžeme přs položku Konverzace, pod položkou Chat. V Konverzaci nalezneme také zprávy. Jedná se o SMS zprávy (MMS N900 zatím nepodporuje - stejně jako u vertikálního režimu říkejme zatím a doufejme v lepší zítřky :-). Zprávy jsou řazeny v konverzacích, podobně, jako známe např. z iPhone. V konverzaci je možné odstranění jednotlivé zprávy, všech zpráv či vlákna konverzace, nebo lze využít filtrování dle vámi nastavených kritérií.
Mezi komunikační kanály v dnešní době řadíme i Facebook, proto jej zahrnuji do této kapitoly. V N900 je již implementovám widget pro připojení k facebook.com. Na facebooku můžete aktualizovat svůj stav, prohlížet příspěvky přátel a např. sdílet i vaše soubory z telefonu. Mimo jiné si můžete zahrát i FarmVille :o)
Jako poslední se v této kapitole zmíním o e-mailu, který je pro mnohé naprosto nepostradatelný. N900 umožňuje velmi lehce nastavit přístup k více emalovým schránkám, definovat pravidla pro pravidelnou kontrolu vaší schránky. Nastavení jsou obdobná jako u symbianových Nokií. Jednou z možností je již implementovaný přístup k MS Exchange. V nynější verzi je však problém s MS Exchange 2003. Jedná o problém v ověřování uživatele a pokud vám firma nevyjde vstříc se změnou zabezpečení ze strany Exchange (ruku na srdce, s takovou vstřícností bych příliš nepočítala), nezbývá uživatelům N900 než věřit v brzkou opravu ze strany Nokia. Vyšší verze Exchange jsou bez problémů funkční.

Žádné komentáře:

Okomentovat