sobota 16. ledna 2010

4. Recenze Nokia N900 - internetový prohlížeč, mapy, aplikace

V GSM tabletu N900, který disponuje vestavěnou A-GPS jsou nainstalovány OVI Mapy. Citlivost GPS je velmi dobrá, reaguje rychle - z Nokií dle mé zkušenosti zatím nejlépe. Dodávaný SW OVI Mapy zatím bohužel nedisponuje navigací, tak jak ji známe ze symbianových kolegů. Obsahuje mapy v klasické, satelitní i terénní z celého světa, můžete si naplánovat trasu, zobrazit 3D budovy, přepnout mezi 2D a 3D zobrazením či zapnout noční režim nebo také mapu otáčet, oddalovat a přibližovat dle vaší libosti. Hlasovou navigaci však zatím OVI Maps v N900 postrádají. Na webu se již objevila informace o vývoji navigačního SW pro N900 od slovenské firmy Sygic. Zatím můžete vestavěnou GPS využít např. pro uložení pozice do vámi pořízené fotografie.


Velice příjemě mě překvapil internet browser postavený na Firefoxu, obohacený o dotykové ovládání. Browser podporuje Flash, což zatím mezi mobily nemá konkurenci. Ovládání pomocí gest je intuitivní, rychle se na něj zvyká a práce webem je na N900 více než příjemná. Podporovány jsou samozřejmě i funkce vyhledávání, záložek, přepínání mezi otevřenými okny prohlížeče a další. Prohlíženou stránku můžeme libovolně přiblížit či oddálit a pohybovat se po ní tažením v požadovaném směru. Do webového prohlížeče je možno nainstalovat doplňky jako např. AdBlock či GreaseMonkey. Doplňky pro Firefox, stejně jako i další aplikace pro telefon jsou ke stažení přes Správce aplikací.

Ve Správci aplikací jsou k dispozici položky Stažení - Aktualizovat - Odinstalovat.  V katalogu aplikací je k dispozici stovky doplňků, programů, her a další se stále vyvíjí a téměř denně přibývají další aplikace. Do Stažení lze přidat další katalogy (repozitáře) a tím podstatně rozšířit nabídku aplikací k instalaci do přístroje.Položka Stažení je rozdělena do několika kategorií, ze kterých lze vybírat, nebo může zobrazit všechny kategorie najednou.
Takže začínáme stahovat, instalovat a BAVIT SE! :o)

Žádné komentáře:

Okomentovat