neděle 17. ledna 2010

6. Recenze Nokia N900 - Linux v mobilu

Tato část jistě potěší všechny příznivce Linuxu a distribuce Debianu zvlášť. Samozřejmostí je možnost instalace SSH serveru a klienta, FTP klienta, HTTP serveru a ještě mnoho dalších užitečných  aplikací. Každého správce jistě nadchne možnost instalace SSH serveru a klienta. Instalace je opravdu jednoduchá a zvládne jí naprosto každý.



Během instalace jste požádáni pouze o heslo správce systému a následně se již můžete vzdáleně připojit k telefonu.



Pověstnou třešničkou na dortu je instalace Midnight Commanderu včetně všech jeho předností, tak jak jsme na jeho funkce už několik let zvyklí.



Včetně možnosti běhu aplikace na pozadí, tak jak je u N900 standardem.

Další aplikací kterou bych na tomto místě ráda zmínila, je FTP klient. Práce s tímto klientem není zcela intuitivní, ale jistě pro naše účely zcela dostačující. Po spuštění programu jste vyzváni k zadání cílového serveru, portu, jména a hesla.



Po připojení  máte k dispozici přehledný panel zdroje (server) a cíle(telefon).



Nastavení pro příslušný server si můžete uložit, stejně jako v jiných FTP klientech . Pokud vám spíše vyhovuje přístup přes webový prohlížeč, tak  ani to není s tímto telefonem žádný problém.

Soubor si můžete okamžitě přehrát, nebo uložit do paměti telefonu.



Statistika stahování je již samozřejmostí.



Poslední aplikací kterou dnes zmíním je HTTP server, sice mě nenapadá reálné použití, ale jistě se najde několik nadšenců  kteří uplatnění najdou. Instalace je opět jednoduchá a  bezproblémová.




Měla jsem ještě v plánu vyzkoušet sdílení  souboru přes Sambu a NFS, ale nechtěla jsem do telefonu příliš zasahovat a také času bohužel nebylo příliš mnoho :(

Žádné komentáře:

Okomentovat